pexels-energepiccom-2988232

Тук ще обсъдим търговията в България в онлайн пространството, методи за разплащане и доверието на потребителите 

Водещият елемент е доверието
За да ни бъде успешна онлайн търговията в България, трябва доверието на нашите потребители да е на наша страна. Вероятно, заради тази причина не е развита дотолкова онлайн търговията в страната ни, както в други части на света. Причина за недоверието можем да кажем, че е скептицизма, липсата на изградена култура за ползване на кредитни, или дебитни карти. Също хвърлят сол в раната и различни източници на информация, които обясняват колко е несигурно да пазаруваш онлайн. В последно време се вижда, че нещата се подобряват и клиентите започват да виждат удобствата от това да пазаруват онлайн.
Какво е масовото явление в България?
Масово се използва плащане в брой при доставка или т.нар. наложен платеж. Това е най-старото и неудобно средство за онлайн търговия. Парите се разнасят по куриери, пристигат в ръцете на бизнеса със закъснение. Допънително неудобство са таксите и застраховките, които се начисляват за разнасянето на тези пари.
На къде отиват нещата?
Започват все повече да се използват системите за онлайн плащане като ePay, eBg,Skrill, като те са най-сигурни за клиентите и за търговците. Тези системи приемат плащания с дебитни и кредитни карти. Клиентите могат да бъдат спокойни, защото регистрацията на дадения търговец означава, че отговаря на дадени изисквания.
Онлайн магазинът и системите за плащане
Когато потребителят стигне до етапа на разплащането, той бива препратен към уеб сайта на съответната система, където въвежда своите данни, за да завърши транзакцията. Цялата процедура отнема секунди и всичко е подсигурено и защитено. Хубавото е, ме търговците могат да следят статуса си на плащанията.
Добрият стар банков превод
Използва се също като метод за извършване на плащания в интернет. Най-голямо неудобство при него е, че има потребители, които не използват интернет банкиране.
Недейте да подценявате тендецията с онлайн плащанията. Масово явление е в цял свят, докато в България идва със закъснение, но е вече тук. За да бъде вашият онлайн бизнес успешен, трябва да предоставите на клиентите си методи за онлайн разплащане.